Færgelejerne i Stige

I lidt over 200 år var der færgedrift i Odense Kanal. Anlæggelsen af Odense Kanal i slutningen af 1700-tallet betød, at Stiges bønder og gartnere pludseligt var afskåret fra deres marker. Derfor blev der etableret en håndtrukket pram, der kunne sejle heste og mandskab over den knapt 80 meter brede kanal.

Stige Færge er tæt forbundet med den mangeårige færgemand Hans Nielsen, kaldet Færgehans. I 50 år levede han og familien deres liv ved færgelejet. Først med en håndtrukket kabelfærge, senere en motoriseret færge, der kom under Odense Bytrafiks faste skemaer, der dog ikke forhindrede Færgehans i at sejle, når der stod passagere og ventede.

 

Færgehans kone Emmy var en stor del af livet ved færgelejet. Hun sejlede endog færgen over kanalen, hvis Færgehans var optaget af andre gøremål. Datteren Ingrid legede med de andre børn, der kom ved kanalen. Mange af Stiges børn lærte at svømme ved siden af færgen – et krav fra Færgehans, for ellers måtte de ikke lege ved kanalen.

 

Med åbningen af Odins Bro var lukningen af Stige Færge uundgåelig, og den sidste tur blev sejlet 30. december 2014.Færgelejerne i Stige

Foto af Emmy Nielsen fra Odense Stadsarkiv.


Der er ingen events på denne lokation

Hvor kommer du fra?

Skriv din adresse her...

Snapshots fra ekspeditionen


Se flere billeder fra ekspeditionen til Stige Færgeleje.


Billederne er taget af billedkunstner Ole Lejbach.


Klik her for at gå til snapshot-galleriet.


Find billeder fra Stige Færgeleje gennem tiden på Arkiv.dk