Nyborg Gasværk

I 1856 åbnede Nyborg Gasværk ved Kongens Bastion. Nyborg havde på det tidspunkt ca. 3600 indbyggere, hvilket var et godt grundlag for indførelsen af bygas. Det blev besluttet, at gasværket skulle være udelukkende på kommunale hænder, idet man anså det for at være en opgave på linje med vandforsyning og infrastruktur. I mange andre byer var gasværksdriften på private hænder, men i 1853 åbnede Odense det første offentlige gasværk i Danmark, og hurtigt fulgte andre byer efter.

Nyborg tog gassen til sig. Byen voksede hurtigt, og gasværket fik hurtigt brug for større rammer. I 1898 åbnede et nyt gasværk i samme område på det, der fik navnet Gasværksvej. Gassen gav ikke blot byen et nyt skær. Især om vinteren var veloplyste gader, forretninger og forlystelsesetablissementer med til at gøre byen mere attraktiv og sikker. I hjemmene betød gassen ikke blot bedre belysning, men også at husmoderen ikke skulle bruge så lang tid på madlavning som tidligere.

 

Men anvendelsen af gas var en belastning for miljøet. I 1950erne begyndte olie og elektricitet at overtage markedet, og i løbet af 1970erne lukkede mange gasværker. Nyborg Gasværk lukkede i 1977. Maskinfabrikkerne Nyvirke og Alustål drev efterfølgende virksomhed i bygningerne. I dag er der lager og mindre værksteder i en del af bygningerne.Nyborg Gasværk

Der er ingen events på denne lokation

Hvor kommer du fra?

Skriv din adresse her...

Snapshots fra ekspeditionen


Se flere billeder fra ekspeditionen til Nyborg Gasværk.


Billederne er taget af forfatter Jens Blendstrup og billedkunstner Ole Lejbach.


Klik her for at gå til snapshot-galleriet.