Motorfabrikken Marstal

I 1934 grundlagde Åge Johannes Hansen og Roar Rasmussen firmaet Hansen og Rasmussen i Marstal. Den lille virksomhed beskæftigede sig med reparation af skibs- og bilmotorer. De forhandlede også skibsmotorer for Motorfabrikken Danmark i Rudkøbing, hvor Åge Hansen havde stået i lære. Åge Hansen syslede med fremstillingen af små to-takts benzinmotorer til skibe, og de blev naturligvis døbt Marstal-motorer. I 1939 ophørte de to partneres samarbejde. Åge Hansen købte en ejendom på Havnegade og drev virksomheden videre.

Der var nu fem medarbejdere, og der blev indrettet både produktions- og reparationsværksteder. Under 2. verdenskrig gik fabrikken svære tider i møde. Færre skibe lagde til i Marstal, og der var stor mangel på materialer. Trods vanskelighederne led det, der nu var Motorfabrikken Marstal, af pladsmangel. I 1946 købte Åge Hansen det tidligere elværk på Havnegade 11 af H. C. Christensens Stålskibsværft. Motorfabrikken udviklede sig voldsomt i slutningen af 1940erne med stor handel med Færøerne og Grønland og mange lokale VVS-opgaver, når der skulle skiftes til vandværksvand og centralvarme.

 

Men det var med bygningen af skibsmotorer, at virksomheden blev kendt. Der var enorm efterspørgsel på de driftssikre motorer fra Marstal, og fabrikken blev igen udvidet i 1959. Denne gang med tegnestue og kontorer. Pladsen blev atter for trang, og i 1963 kom der mere lagerplads til. I 1980 satte Åge Hansen Motorfabrikken Marstal til salg. Han var nu 67 år og ville gerne trække sig tilbage. En ny ejer kom til, men stødte på vanskeligheder. Virksomheden gik konkurs, og bygningerne stod tomme frem til foråret 2017, hvor et kulturprojekt med værksted, medborgerhus og café er under udvikling.Motorfabrikken Marstal

Der er ingen events på denne lokation

Hvor kommer du fra?

Skriv din adresse her...

Snapshots fra ekspeditionen


Se flere billeder fra ekspeditionen til Motorfabrikken i Marstal.


Billederne er taget af forfatter Jens Blendstrup og billedkunstner Ole Lejbach.


Klik her for at gå til snapshot-galleriet.