Hvidkilde Savværk

Hvidkilde Savværk blev etableret i 1896 af savskærer Niels Larsen, der havde fået tilladelse af greven på Hvidkilde Gods til at starte virksomhed i godsets store skovområde. Allerede i 1881 havde man anlagt Odense-Svendborg jernbanen, og Godsejeren så allerede på det tidspunkt de gode muligheder, den gav ham. Han finansierede byggeriet af Kirkeby Station, og via et nyanlagt sidespor kunne hugsten fra Hvidkildes skove transporteres til videre salg i Danmark og i udlandet.

Det var her ved Kirkeby Station, at Niels Larsen placerede sit savværk. I begyndelsen af 1900-tallet var det opgangstider for savværksindustrien. Salgsprisen på træ var stigende, og på trods af stigende lønninger til arbejderne tjente Niels Larsen og godsejeren godt.

 

I 1930erne blev markedet ustabilt, og det kunne mærkes på savværket. Maskinparken blev moderniseret, og savværket kunne fortsætte med succes i nogle år. Et løvtræssavværk supplerede det gamle nåletræssavværk, og for mange mennesker i området blev savværket deres levebrød.

 

I 1967 ramte en voldsom storm hele landet. Markedet blev oversvømmet med tømmer fra skovene, og priserne faldt. Mange savværker fik det svært og måtte lukke. Hvidkilde Savværk blev en belastning for godsets økonomi, og i 1981 lukkede greven værket ned.Hvidkilde Savværk

 

Film fra Festival 2017Der er ingen events på denne lokation

Hvor kommer du fra?

Skriv din adresse her...

Snapshots fra ekspeditionen


Se flere billeder fra ekspeditionen til Hvidkilde Savværk.


Billederne er taget af forfatter Jens Blendstrup.


Klik her for at gå til snapshot-galleriet.