Den Fynske Kulturarvsekspedition

Med støtte fra Albani Fonden satte Kulturarv Fyn i 2017 og 2018 fokus på Fyns forladte kulturarv: Steder, hvor tiden er løbet fra deres oprindelige funktioner, og som nu ligger forladte hen eller har fået nye funktioner. To ekspeditioner til den forladte kulturarv formidler steder til lands og til vands og satte fokus på henholdsvis 30 lokaliteter på Fyn, Ærø og Langeland og en række forladte holme langs Fyns kyster.

Kulturarvsekspeditioner til det 20. århundrede forladte fynske steder

I foråret 2017 besøgte billedkunstneren Ole Lejbach og forfatteren Jens Blendstrup 30 fynske steder, der hver gemmer på en historie. Hvert af stederne er nemlig blevet forladt af deres oprindelige funktion. Men historien lever videre på stedet, hvad enten det i dag forfalder eller har fået nye funktioner.
Ole Lejbach og Jens Blendstrup har på hvert af de 30 steder – 3 steder i hver af de 10 fynske kommuner – forsøgt at indfange fortidens tilstedeværelse og har omsat dette til nye fortællinger i deres fabulerende kunst i form af henholdsvis store tegninger og korte fiktive fortællinger. Med på ekspeditioner var også projektmedarbejder Ann Ammons, der i korte artikler fortæller stedernes faktiske historie.

Læs om stederne

Fotografier, tegninger, fiktive tekster og artikler er samlet i en stor bogudgivelse, der udkom d. 9. marts 2018. Billeder og uddrag af tekster blev præsenteret i en stor udstilling på Odense Havn i perioden d. 10. marts-15. april 2018. Ligeledes i foråret 2018 drog Jens Blendstrup og Ole Lejbach atter en omgang rundt på Fyn, Ærø og Langeland, denne gang for at holde tegne- og fortælleshows.

Bogen

Ole Lejbach og Jens Blendstrup har på besøgt 30 steder, der er blevet forladt på Fyn, Langeland og Ærø, og indfange fortidens tilstedeværelse. Dette har de omsat til nye fortællinger i deres fabulerende kunst i form af henholdsvis store tegninger og korte fiktive fortællinger. Billedkunstner Ole Lejbach har skabt 30 fantastiske og fantasifulde tegninger – én fra hvert af de 30 steder. Forfatter Jens Blendstrup har skrevet 30 skønlitterære fortællinger fra hvert af de 30 steder. Endelig har historisk skribent Ann Ammons fortalt stedernes faktiske historie i 30 korte artikler.

“SINDSSYGT FLOT”, Kulturen på P1

***** Fyens Stiftstidende
“En smuk og veltilrettelagt bog, der vil pryde ethvert sofabord. Ikke bare på Fyn, men overalt hvor der er læsere, som fascineres af mødet med historien”, Claus Christian Koch, Fyens Stiftstidende. Læs anmeldelse.

Ikke mange kan beskrive personer og virkelighed(er) som Blendstrup, der både sanser det absurde i det alvorlige og omvendt. (…) En ganske ambitiøs udgivelse i bredformat, der giver god plads til både historier og tegninger.” Kent Skov, Dansk BiblioteksCenter.

Fra bogens bagside:
Rundt omkring på Fyn og øerne ligger fortiden gemt. Fabrikker fastfrosset i tiden. Gasværker, der revolutionerede vores belysning og ændrede vores døgnrytme. Skibsmagnater, der satsede stort og tabte. Skoler, hvor kridtet knapt var tørt, og ligningen manglede svaret. Slottet, der blev rammen om en mands skæbne. Færger fra før vi fik broer og blev landfaste med fætter Kaj. Motorbaner, bygget på hvaler. Kroen, hvor det sidste asfaltbal stadig runger i de mørnede tæpper. Jernbanen, friluftsscenen, og den høje silo i Langeskov. Det var som at rejse i et landskab på vrangen. Gennem landskaber vi nok havde kendt, men aldrig gået ind i på den måde. Historien og fortællingerne kom af sig selv. De sad på frakkerne når vi kom hjem. Vi giver stafetten videre og håber mange vil få fornøjelse af at følge vores spor.

Hent rettelsesblad til bogen

Pris: 249 kr.
BESTIL BOGEN HER

Udstillingen

**** “Udstillingen om den Den Fynske Kulturarvsekspedition animerer os fynboer til at se med andre øjne på glemte steder i vores nærhed. (…) Tegneren Ole Lejbach og forfatteren Jens Blendstrup (…) er et mageløst par, der får det bedste frem i hinanden, og hvis smittende latter løfter humøret hos andre en kold dag i marts. De åbner hidtil usete kreative sluser, der får fortællingerne til at løbe ned ad væggene”, Malene Birkelund, Fyens Stiftstidende.

Den Fynske Kulturarvsekspedition til 30 steder på Fyn, Langeland og Ærø har affødt en række tegnede værker, af billedkunstner Ole Lejbach, og tekster om stederne, af forfatter Jens Blendstrup.

Ole Lejbachs 30 store, tegnede værker fra Kulturarvsekspeditionen, samt citater fra Jens Blendstrups tekster, blev udstillet på en stor udstilling i en forladt silo i Odense Havn.
Derudover var der udstillet et udvalg at genstande udlånt fra de 30 steder. Alle gæster på udstillingen fik udleveret et hæfte, hvor de kort kan orientere sig om de 30 steder.

Udstillingen med Ole Lejbachs billeder, skabt ud fra besøgene på de 30 fynske steder, var at finde i den gamle silo i Odense Havn i perioden 10. marts til 15. april 2018

Roadshowet

Der var mulighed for at møde billedkunstner Ole Lejbach og forfatter Jens Blendstrup, der fortalte om deres ekspedition til det 20. århundredes forladte kulturarv på Fyn, Ærø og Langeland.  Til arrangementerne læste Jens Blendstrup op af udvalgte passager fra sine tekster, og Ole Lejbach viste eksempler fra den kunstneriske proces og de endelige værker. Endelig gav de to i fællesskab publikum et indtryk af, hvilket potentiale for ideer, fantasi og fynsk identitet der venter, når man opsøger det 20. århundredes forladte kulturarv. Ekspeditionsfortællingerne var suppleret af korte film fra mødet med den forladte kulturarv.

PROGRAM
27/2-18: Langeland Bibliotek i Rudkøbing
28/2-18: Kerteminde Kino
1/3-18: Otterup Geværfabrik
20/3-18: Tobaksgaarden i Assens
22/3-18: Historiens Hus i Odense
3/4-18: Borgerforeningen Kulturhus Svendborg
4/4-18: Korinth Kro
5/4-18: KulturØen i Middelfart
10/4-18: Bastionen i Nyborg
12/4-18: Det Gamle Værft i Ærøskøbing

 

Den Fynske Kulturarvsekspedition er støttet af Albani Fonden

 

KONTAKTINFO – DEN FYNSKE KULTURARVSEKSPEDITION
Troels Malthe Borch – Projektleder
Strandgade 7
5300 Kerteminde
Tlf: +45 23 96 06 07
Mail: tmb@ostfynsmuseer.dk

Kontaktinfo