Kulturarvsekspeditioner

Med støtte fra Albani Fonden sætter Kulturarv Fyn i 2017 og 2018 fokus på Fyns forladte kulturarv: Steder, hvor tiden er løbet fra deres oprindelige funktioner, og som nu ligger forladte hen eller har fået nye funktioner. To ekspeditioner til den forladte kulturarv formidler steder til lands og til vands og sætter fokus på henholdsvis 30 lokaliteter på Fyn, Ærø og Langeland og en række forladte holme langs Fyns kyster.

Kulturarvsekspeditioner til det 20. århundrede forladte fynske steder
I foråret 2017 besøgte billedkunstneren Ole Lejbach og forfatteren Jens Blendstrup 30 fynske steder, der hver gemmer på en historie. Hvert af stederne er nemlig blevet forladt af deres oprindelige funktion. Men historien lever videre på stedet, hvad enten det i dag forfalder eller har fået nye funktioner.
Ole Lejbach og Jens Blendstrup har på hvert af de 30 steder – 3 steder i hver af de 10 fynske kommuner – forsøgt at indfange fortidens tilstedeværelse omsat dette til nye fortællinger i deres fabulerende kunst i form af henholdsvis store tegninger og korte fiktive fortællinger. Med på ekspeditioner var også projektmedarbejder Ann Ammons, der i korte artikler fortæller stedernes faktiske historie. Fotografier, tegninger, fiktive tekster og artikler samles i en stor bogudgivelse, der udkommer i begyndelsen af 2018. Desuden præsenteres billeder og uddrag af tekster i en stor udstilling på Odense Havn i foråret 2018. Ligeledes i foråret 2018 drager Jens Blendstrup og Ole Lejbach atter en omgang rundt på Fyn, Ærø og Langeland, denne gang for at holde tegne- og fortælleshows.

Læs om stederne, udstillingen, bogen og roadshowet.

Togt til forladte fynske holme
I sommeren 2017 sejler museumsskibet Rylen endnu en gang en tur rundt om Fyn. Målet er at besøge de mange små fynske holme, som i dag er uden fast beboelse. Ombord er kunstnerskipper Jens Bohr, og med sig har han en lang og skiftende række af forfattere, kunstnere, journalister og videnskabsfolk. På et udvalg af øerne er også TV2 Fyn med, og retur på farbar havn sender de live om Fyns forladte holme. Alle er velkomne til at være med på havnene, hvor man kan deltage i havnehyggen og høre mere om Fyns forladte holme. Togtet rundt om Fyn falder i to etaper: 8.-15. juni går turen til det nordlige Fyn, og 3.-18. august rundes det østlige, sydlige og vestlige Fyn. Deltagerne på sejladsen bidrager til en bogudgivelse som udkommer i slutningen af 2018, og for billedkunstnerens vedkommende også en udstilling, der vises på Johannes Larsen Museet.

Følg med i kulturarvsekspeditionerne på Kulturarv Fyns facebook-side her: https://www.facebook.com/kulturarvfyn.

 

Kontaktinfo